Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

Sezon grillowy w pełni, dobrze jest zadbać, aby nasze menu nie ograniczało się tylko do kiełbaski. Warto odkryć inne smaki, które mogą stać się stałymi gośćmi naszych wakacyjnych spotkań. Owoce, sery, warzywa – różne kompozycje mogą być tak samo odkrywcze, jak i smaczne. Prosto z rusztu smakują jeszcze lepiej niż w formie smażonej, pieczonej, czy gotowanej.


Grillowane figi z serem kozim
Słodkie figi świetnie komponują się z kremowym i lekko słonym smakiem sera. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia w owocach kieszonek, do których nakładamy farsz z koziego sera. Następnie zawijamy wszystko w folię i wrzucamy nad średni ogień na grillu.
Ściągamy wszystko, gdy figi zmiękną i zrobią się delikatnie brązowe (ok. 5–8 minut). Na koniec kropimy oliwą z oliwek i dodajemy odrobinę rozmarynu.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Owocowe szaszłyki
Szaszłyki mogą mieć swoją owocową wersję, dzięki której zaoszczędzimy sporą liczbę kalorii. Aby wykonać owocowe szaszłyki, w pierwszym kroku zanurzamy w wodzie patyczki do szaszłyków na czas 30 minut, aby zapobiec ich spaleniu.

Przygotowane owoce – zazwyczaj kroję banany, truskawki, ananasa, kiwi – umieszczamy w misce, skrapiając sokiem z cytryny, dodając skórkę z cytryny, miód i ziarna sezamu. Grillujemy po 2–3 minuty na każdą stronę. Podajemy z jogurtem naturalnym.
Zdrowe frytki
Nie tylko smażone i pieczone, ale także z grilla smakują dobrze. Mowa o frytkach. Aby je przygotować, należy pokroić w słupki obrane ziemniaki i pokryć oliwą z oliwek lub olejem kokosowym oraz przyprawami. Ziemniaki grillujemy po 10 minut na każdą stronę. Jeżeli zależy nam na zdrowszej wersji, warto wypróbować słodką odmianę.
Sałatka z grillowanym bakłażanem
Dodatkiem do każdego grilla może być sałatka z bakłażanem, która wymaga jedynie przygotowania dressingu, pokrojenia warzyw i wrzucenia bakłażana na ruszt.

Aby ją wykonać, smarujemy najpierw każdą stronę bakłażana olejem i grillujemy przez 2–3 minuty — do czasu aż zmięknie. Po wystygnięciu tniemy go na paski i mieszamy z kulką mozzarelli wraz z czterema pomidorami.
Jako dressing do sałatki możemy wymieszać: 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczkę octu balsamicznego i pół łyżeczki oregano. Podajemy z bazylią.
Bagietka czosnkowa
Żadna sklepowa bagietka nie zastąpi tej wykonanej samodzielnie w domu. Aby wykonać bagietkę czosnkową, należy rozpuścić 2 łyżki masła i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz zioła. Następnie nacinamy bagietkę i smarujemy masłem. Zawijamy w folię i grillujemy ok. 10 minut.
Grillowane przekąski


Polecane przez autora:
- Rozszyfrowujemy E z produktów
- Jesteś tym, co jesz
- Sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozzarellą
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze