Jakie potrawy najlepiej smakujÄ… z grilla?
MONIKA MATUSZKO • dawno temuSezon grillowy w peÅ‚ni, dobrze jest zadbać, aby nasze menu nie ograniczaÅ‚o siÄ™ tylko do kieÅ‚baski. Warto odkryć inne smaki, które mogÄ… stać siÄ™ staÅ‚ymi gośćmi naszych wakacyjnych spotkaÅ„. Owoce, sery, warzywa – różne kompozycje mogÄ… być tak samo odkrywcze, jak i smaczne. Prosto z rusztu smakujÄ… jeszcze lepiej niż w formie smażonej, pieczonej, czy gotowanej.
Grillowane figi z serem kozim
Słodkie figi świetnie komponują się z kremowym i lekko słonym smakiem sera. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia w owocach kieszonek, do których nakładamy farsz z koziego sera. Następnie zawijamy wszystko w folię i wrzucamy nad średni ogień na grillu.
ÅšciÄ…gamy wszystko, gdy figi zmiÄ™knÄ… i zrobiÄ… siÄ™ delikatnie brÄ…zowe (ok. 5–8 minut). Na koniec kropimy oliwÄ… z oliwek i dodajemy odrobinÄ™ rozmarynu.
Owocowe szaszłyki
Szaszłyki mogą mieć swoją owocową wersję, dzięki której zaoszczędzimy sporą liczbę kalorii. Aby wykonać owocowe szaszłyki, w pierwszym kroku zanurzamy w wodzie patyczki do szaszłyków na czas 30 minut, aby zapobiec ich spaleniu.
Przygotowane owoce – zazwyczaj krojÄ™ banany, truskawki, ananasa, kiwi – umieszczamy w misce, skrapiajÄ…c sokiem z cytryny, dodajÄ…c skórkÄ™ z cytryny, miód i ziarna sezamu. Grillujemy po 2–3 minuty na każdÄ… stronÄ™. Podajemy z jogurtem naturalnym.
Zdrowe frytki
Nie tylko smażone i pieczone, ale także z grilla smakują dobrze. Mowa o frytkach. Aby je przygotować, należy pokroić w słupki obrane ziemniaki i pokryć oliwą z oliwek lub olejem kokosowym oraz przyprawami. Ziemniaki grillujemy po 10 minut na każdą stronę. Jeżeli zależy nam na zdrowszej wersji, warto wypróbować słodką odmianę.
Sałatka z grillowanym bakłażanem
Dodatkiem do każdego grilla może być sałatka z bakłażanem, która wymaga jedynie przygotowania dressingu, pokrojenia warzyw i wrzucenia bakłażana na ruszt.
Aby jÄ… wykonać, smarujemy najpierw każdÄ… stronÄ™ bakÅ‚ażana olejem i grillujemy przez 2–3 minuty — do czasu aż zmiÄ™knie. Po wystygniÄ™ciu tniemy go na paski i mieszamy z kulkÄ… mozzarelli wraz z czterema pomidorami.
Jako dressing do sałatki możemy wymieszać: 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczkę octu balsamicznego i pół łyżeczki oregano. Podajemy z bazylią.
Bagietka czosnkowa
Żadna sklepowa bagietka nie zastąpi tej wykonanej samodzielnie w domu. Aby wykonać bagietkę czosnkową, należy rozpuścić 2 łyżki masła i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz zioła. Następnie nacinamy bagietkę i smarujemy masłem. Zawijamy w folię i grillujemy ok. 10 minut.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze