Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

Sezon grillowy w pełni, dobrze jest zadbać, aby nasze menu nie ograniczało się tylko do kiełbaski. Warto odkryć inne smaki, które mogą stać się stałymi gośćmi naszych wakacyjnych spotkań. Owoce, sery, warzywa – różne kompozycje mogą być tak samo odkrywcze, jak i smaczne. Prosto z rusztu smakują jeszcze lepiej niż w formie smażonej, pieczonej, czy gotowanej.

Grillowane figi z serem kozim

Słodkie figi świetnie komponują się z kremowym i lekko słonym smakiem sera. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia w owocach kieszonek, do których nakładamy farsz z koziego sera. Następnie zawijamy wszystko w folię i wrzucamy nad średni ogień na grillu.

Ściągamy wszystko, gdy figi zmiękną i zrobią się delikatnie brązowe (ok. 5–8 minut). Na koniec kropimy oliwą z oliwek i dodajemy odrobinę rozmarynu.

Owocowe szaszłyki

Szaszłyki mogą mieć swoją owocową wersję, dzięki której zaoszczędzimy sporą liczbę kalorii. Aby wykonać owocowe szaszłyki, w pierwszym kroku zanurzamy w wodzie patyczki do szaszłyków na czas 30 minut, aby zapobiec ich spaleniu.

Przygotowane owoce – zazwyczaj kroję banany, truskawki, ananasa, kiwi – umieszczamy w misce, skrapiając sokiem z cytryny, dodając skórkę z cytryny, miód i ziarna sezamu. Grillujemy po 2–3 minuty na każdą stronę. Podajemy z jogurtem naturalnym.

Zdrowe frytki

Nie tylko smażone i pieczone, ale także z grilla smakują dobrze. Mowa o frytkach. Aby je przygotować, należy pokroić w słupki obrane ziemniaki i pokryć oliwą z oliwek lub olejem kokosowym oraz przyprawami. Ziemniaki grillujemy po 10 minut na każdą stronę. Jeżeli zależy nam na zdrowszej wersji, warto wypróbować słodką odmianę.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Sałatka z grillowanym bakłażanem

Dodatkiem do każdego grilla może być sałatka z bakłażanem, która wymaga jedynie przygotowania dressingu, pokrojenia warzyw i wrzucenia bakłażana na ruszt.

Aby ją wykonać, smarujemy najpierw każdą stronę bakłażana olejem i grillujemy przez 2–3 minuty — do czasu aż zmięknie. Po wystygnięciu tniemy go na paski i mieszamy z kulką mozzarelli wraz z czterema pomidorami.

Jako dressing do sałatki możemy wymieszać: 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczkę octu balsamicznego i pół łyżeczki oregano. Podajemy z bazylią.

Bagietka czosnkowa

Żadna sklepowa bagietka nie zastąpi tej wykonanej samodzielnie w domu. Aby wykonać bagietkę czosnkową, należy rozpuścić 2 łyżki masła i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz zioła. Następnie nacinamy bagietkę i smarujemy masłem. Zawijamy w folię i grillujemy ok. 10 minut.

Grillowane przekąski

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Przepisy:

Pieczemy tarty - na słono i na słodko! Sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozzarellą Przepis na ciasto kruche Przepis na koktajl truskawkowy Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi! Co można zrobić z cukinii? Truskawkowa jak u babci Marynowanie kurczaka na grilla - najlepsze sposoby Sushi inne niż zwykle Właściwości kakao Desery z truskawkami bez pieczenia Przepis na muffinki, które zawsze się udają Przepis na sos czosnkowy Pietruszkowe smoothie Przepis na domowy marcepan Ciasta czekoladowe, które poprawią ci nastrój po naprawdę złym dniu Wytrawne gofry - niebanalny pomysł na śniadanie