Jak jeść kraby?

Obok homarów i krewetek moimi ulubionymi owocami morza są kraby. Choć są pyszne, to przyrządzenie ich może przysporzyć wiele problemów osobom, które nigdy nie miały z nimi do czynienia. Jednak warto samodzielnie się z tym zmierzyć, gdyż przygotowanie krabów we własnej kuchni jest osiągalne.

Kiedy mamy przed sobą żywego kraba należy go najpierw przygotować do spożycia. Aby uśpić skorupiaka, należy go umyć, a następnie wsadzić do zamrażarki na 15 minut. Drugą opcją jest gotowanie żywego. W tym celu kraba o średniej wielkości zanurzamy na 8 minut w gotującej się wodzie, czas gotowania większego może wynieść 15–20 minut.
Warto mieć na uwadze fakt, iż podczas gotowania będzie wydobywać się niezbyt miły zapach. Po upływie czasu potrzebnego do gotowania zalewamy kraba zimną wodą, aby się nie przegotował.

Podczas gdy krab będzie stygnąć, odpowiednio przygotowujemy stół. Przyrządzanie tego owocu morza nie należy do najczystszych, więc najlepiej zabezpieczmy blat folią, ręcznikiem papierowym, czy gazetą. Kiedy stół i krab jest gotowy do akcji, zaczynamy!
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Wyciągamy mięso
W pierwszej kolejności należy wykręcić wszystkie nogi i kleszcze – do nadcięcia może okazać się przydatny ostry nóż. Następnie te części odkładamy na talerz bok. Teraz obracamy kraba „na plecy” i odrywamy znajdujące się na brzuchu mniejsze skorupy, które przypominają fartuszek.
Kolejnym krokiem jest przełamanie na pół tego, co zostało nam w rękach (ręcznie lub wspomagając się nożem). Wyjmujemy górną i dolną połowę mięsa. Blaszki, chrząstki oraz skrzela nie nadają się jedzenia, więc należy pamiętać o ich oddzieleniu. Pozostało nam obrać szczypce i nogi w celu wydostania pozostałego mięsa. Można zrobić to poprzez rozbicie młotkiem lub nacięcie nożem w środkowym miejscu czerwonej części.

Z czym jeść kraby?
Krab nadaje się do pieczenia, grillowania oraz gotowania. Można go jeść z roztopionym masłem, czosnkiem, cytryną i przyprawami. Podczas przygotowywania można skorzystać z przepisu na marynatę do kraba:
- 8 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
Sprawdź więcej:


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze